Dana 09.08.2022. u Zenici, održan je sastanak direktora razvojnih agencija iz Tešnja, Zenice, Žepča i Zavidovića sa ministrom za privredu Zeničko-dobojskog kantona, gospodinom Zlatkom Jelićem. 

Ministarstvo je nakon niza sastanaka i razgovora sa predstavnicima razvojnih agencija odlučilo da iste podrži kroz poseban program podrške. Ministarstvo će finansirati projekte razvojnih agencija iz Tešnja, Zenice, Žepča i Zavidovića u sredstvima u ukupnom iznosu od 38.137,67 KM, odnosno pojedinačno po agenciji najviše 10.000 KM.

Tešanjska razvojna agencija TRA realizira projekat "Co-working centra" za smještaj Start-up-a. Direktor Tešanjske razvojne agencije TRA, gospodin Edin Ibrahimović, rekao je da su u u ovoj agenciji svjesni potreba novoformiranih firmi u smislu početnih investicija, te da će kroz ovaj projekat smanjiti njihove troškove na početku rada. "To povećava šansu za uspjeh start-up-ova, a poslovnih ideja ima jako puno, po čemu Tešanj prednjači u našoj regiji" istakao je direktor.

Zenička razvojna agencija ZEDA Zenica dobila je podršku za unapređenje uslova za smještaj start-up firmi u dva objekta u Poslovnoj zoni Zenica 1. Poduzetnički inkubator kojim upravlja agencija ZEDA postoji od 2007. godine, a kroz njega je do sada prošlo preko 160 poduzetnika. "Procenat "opstanka" ovih firmi je oko 95 posto. Inkubirci ostaju pet godina u našim prostorima, imaju dobre uslove i prostore koje plaćaju po subvencioniranoj cijeni koja je u početnoj fazi od krucijalnog značaja, jer su rasterećeni velikih troškova zakupa. To je korisna i konkretna pomoć. U ovom momentu imamo 45 inkubiraca sa 180 zaposlenih i to najbolje govori šta znači podrška start-up preduzećima, onima koji realiziraju vlastite ideje, otvaraju radna mjesta i zapošljavaju" rekao je direktor ZEDA-e, gospodin Senad Pašalić.

Razvojna agencija RAŽ Žepče dobila je sredstva za podršku Start-up akademiji, edukativno-mentorskom programu koji provodi za osobe koje žele da pokrenu vlastite biznise, kao i osobe koje već posluju, ne duže od tri godine, ali trebaju podršku za razvoj biznisa. Direktorica RAŽ-a, gospođa Branka Janko, zahvalila se resornom ministarstvu što je u protekle dvije godine prepoznalo potrebe lokalnih razvojnih agencija, a korist od podrške najviše imaju start-up-i i firme u razvoju.

Ministar privrede ZDK, gospodin Zlatko Jelić, je sa 8 privrednih subjekata iz Tešnja, Usore, Zenice, Žepča i Zavidovića potpisao ugovore o subvencioniranju administrativnih troškova izgradnje proizvodnih objekata. Odobrena su sredstva u iznosu od 181.600,00 KM,  a ovi subjekti su izgradili nove proizvodne objekte ukupne površine 6.500 m2.