Danas je u krugu fabrike autodijelova “Fad” d.d Jelah, potpisan Sporazum o partnerstvu na realizaciji projekta “Obuka i certificiranje CNC operatera metalostrugara”.

Prema potpisanom Sporazumu "TRA" d.o.o-Agencija za razvoj općine Tešanj, Općina Tešanj, Mješovita srednja škola Tešanj, Federalni zavod za zapošljavanje, USAID Sida Firma projekat, te  Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) osigurat će finansijska sredstva za realizaciju Projekta čija vrijednost  iznosi iznosi 42.800 KM. Obuke će organizirati i implementirati "TRA" d.o.o-Agencija za razvoj općine Tešanj u saradnji sa Mješovitom srednjom školom i kompanijom "Fad" dd Jelah. Realizacijom ovog projekta stvorit će se uslovi za zapošljavanje 30 nezaposlenih osoba u preduzeću "Fad" dd  Tešanj, a deset zaposlenika pomenutog preduzeća proći će proces dokvalifikacije, čime će zadržati svoje radno mjesto. Također, u sklopu Projekta dodatnih deset osoba sa evidencije nezaposlenih proći će obuku, dobiti certifikat i na taj način unaprijediti svoju konkurentnost na tržištu rada.

Gosp. Kenan Rešo, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, te čestitao supotpisnicima na spremnosti da participiraju u Projektu koji  za cilj ima jačanje kapaciteta ljudskih resursa radi zapošljavanja, te unapređenja konkurentnosti domaćih preduzeća. Realizacija ovog projekta predstavlja i nastavak saradnje Federalnog zavoda za zapošljavanje i USAID-Sida Firma projekta na konkretnim projektima obuke nezaposlenih, a koje se temelji na Sporazumu o partnerstvu iz 2011.godine.

Dosadašnji projekti u saradnji sa TRA d.o.o-Agencijom za razvoj, Općinom Tešanj, te Mješovitom srednjom školom, rezultirali su prekvalifikacijom 32 osobe u zanimanje mehatroničar, te 20 u zanimanje zavarivač.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608