Prezentacija o proizvodnji kornišona

Predstavnici firme BRAMS su posjetili TRA Agenciju za razvoj općine Tešanj, gdje su u razgovoru Doc.dr.Ismar Alagić, direktorom TRA Agencije i saradnicima prezetovali njihove poslovne planove za uspostavu proizvodnje kornišona i njihov otkup u četiri regiona Bosne i Hercegovine. Jedan od navedena četiti regiona bi bio i prostor općina Tešanj i Teslić. Predviđeno je da se sagleda prezentovana ideja uspostave moderne otkupne stanice za kornošone i da općina Tešanj sagleda zainteresovanost za učešćem u navedenom projektu. Potrebno je napomenuti da potrebe za otkupom kornišona u području obuhvaćenom projektom u prve tri godine projekta bi dostigle iznos od 2.000 tona godišnje.

 

BADA projekat (Bosanski Savez za Razvoj Poljoprivrednog biznisa) se realizuje u u okviru USAID-GDA Diaspora Network Alliance. Savez će biti fokusiran na unapređenju ciljeva privatnog sektora, te razvojnih ciljeva i prioriteta  USAID-ovog programa razvoja u Bosni i Hercegovini.

Savez namjerava unaprijediti lanac vrijednosti za uzgoj, berbu i preradu kornišona, ostalog povrća i bobičastog voća u četiri regije u BiH, povećanje volumena, poboljšanje kvaliteta proizvodnje, olakšavanje pristup sredstvima za proizvodnju, kako bi se na najbolji naćin odgovorilo na potražnju  klijenata u EU. Također bi se olakšao pristup tržištu EU za lokalne male poljoprivrednike u područjima Živinicama, Maglaja, Srebrenice,Tešnja,Teslića i Doboja i ojačanje zadruga kroz primjenu najboljih praksi i moderne tehnologije.

 

Proizvodnja ključnih poljoprivrednih proizvoda u velikim količinama i poboljšanje kvaliteta i pouzdanosti lanca vrijednosti koje će donijeti ova nova saradnja, trebalo bi da predstavlja visok nivo kapaciteta i razvoja znanja za lokalnu ekonomiju i na taj način doprinijeti razvoju i rastu u poljoprivrednom sektoru.

 

Specifični novitet koji će ovaj projekt pridonijeti  Bosni i Hercegovini je, da će partner iz dijaspore, Brajlovic GmBH, učestvovati kroz pružanje investicijskih sredstava, tehničke podrške u modernoj tehnologiji za lokalne poljoprivrednike i zadruge u našim općinama i kroz direktan plasman kornišona na EU tržište. Te da će lobirati kod dijaspore za investicijske projekte u Bosni i Hercegovini i time doprinijeti većem angažmanu dijaspore za ekonomski razvoj domovine. 

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608