Radni sastanak partnera na projektu “COBEAR”

Dana 06.11. 2014.godine (četvrtak), u Općini Tešanj, s početkom u 10h, održan je radni sastanak predstavnika BEAR regije i partnera na projektu „COBEAR“. Sastanku su prisustovali Načelnici Općina Teslić, Tešanj i Žepče, predstavnici službe za razvoj Opštine Teslić, RAŽ-Razvojne agencije Žepče i TRA-Razvojne agencije općine Tešanj, te predsjednik Udruženja privrednika „Biznis-centar“Jelah-Tešanj.

Područje poslovne izvrsnosti BEAR (Business Excellence Area) je razvojna incijativa tri bh. općine Teslić, Tešanj, Žepče, a prema FDI magazinu koji je u grupaciji Financial Times-a, ovo područje je među 10 glavnih evropskih investicijskih lokacija jugoistočne Evrope.

Glavni ciljevi  BEAR-a jesu poboljšanje poslovnog ambijenta, jačanje konkurentnosti preduzeća i samim tim, povećanje zapošljavanja na području ove regije.

Saradnja i zajednički ciljevi tri općine su bili povod za apliciranje na javni poziv Delegacije EU u BiH, gdje je priložen projekat „COBEAR“.

Vodeći partner projekta je TRA agencija, zbog čega je direktor agencije, Doc.Dr. Ismar Alagić održao prezentaciju projekta, detaljniju razradu projektnih aktivnosti, a sve u cilju što uspješnije implementacije i saradnje svih partnera.

U svom izlaganju, Dr. Alagić je istakao:“Ovaj projekat teži ostvarivanju ekonomskog rasta, poboljšanju poslovnog okruženja i otvaranju novih radnih mjesta na projektnom području. Obuhvatit će 4 industrijska sektora i to: metalopreradu, drvopreradu, kožu& tekstil, te prehrambeni sektor. Direktnu korist projekta će osjetiti najmanje 30 privrednih subjekata u ovom području, što dovoljno govori o značaju COBEAR-a.“

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608