SARADNJA SA BILD-om I NOVI PROJEKTI TRA AGENCIJE NA POMOLU

Doc.dr.Ismar Alagić primio je Christopher Bragdon-a, izvršnog direktora  „BILD – Udruženje Bosanska inicijativa za lokalni razvoj“ u svrhu razgovora o zajedničkoj saradnji. Dogovoreno je da se TRA Agencija uključi u konzorcij koji će aplicirati prema USAID/SIDA „GOLD“ programu sa projektnim prijedlogom pod nazivom "IT Workforce Development in the Doboj-Tesanj-Gracanica Region of BiH – Razvoj IT stručnjaka u regiji Doboj-Tešanj-Gračanica".
Uzimajući u obzir dosadašnje realizovane projekte „Udruženja Bosanska inicijativa za lokalni razvoj“ i odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom u Tešnju, te ekonomski značaj predloženog projekta, učesnici sastanka saglasni su da je projekat „Razvoj IT stručnjaka u regiji Doboj-Tešanj-Gračanica" od velikog značaja za građane Općine Tešanj i šire regije jer otvara mogućnost zapošljavanja u najbrže rastućoj industriji današnjice (Informacionim tehnologijama – IT) za veći broj građana iz gore navedene regije.
Dogovoreno je da se obuka za područje Tešnja realizuje u okviru Centra za obrazovanje odraslih u Tešnju uz podršku TRA Agencije. Direktor TRA Agencije je zajedno sa g.Bragdon-om posjetio Centar za obrazovanje odraslih Tešanj, a nakon toga održan je sastanak is a direktorom Mješovite srednje škole u Tešnju. Općina Tešanj podržat će realizaciju navedenog projekta, a namjera je da TRA Agencija razvije vlastite kapacitete u okviru Centra za obrazovanje odraslih Tešanj za pružanje usluga u predmetnom području za potrebe lokalne privrede.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608