U organizaciji Predstavništva austrijske privrede u BiH i TRA Agencije za razvoj općine Tešanj u Tešnju se održava Privredna misija na kojoj je učešće uzelo 8 firmi iz Austrije i 46 firmi iz Bosne i Hercegovine. Na otvaranju Privredne misije Tešanj gostima se u ime općine Tešanj obratio g.Senad Subašić, predsjedavajući Općinskog Vijeća Tešanj, dok su događaj otvorili g.Sigmund Nemeti, šef Predstavništva autrijske privrede u BiH i prof.dr.Ismar Alagić, direktor TRA Agencije za razvoj općine Tešanj. Događaj se održava u poslovnom kompleksu UKUS uz učešće domaćih firmi iz Tešnja i drugih dijelova BiH (Odžak, Žepče, Teslić i dr.). U svom obraćanju g.Nemeti je izjavio: „ U okviru privredne misije učešće je uzelo 8 firmi iz Austrije koji djeluju u različitim oblastima djelatnosti koje posjeduju veliki potencijal za unapređenje obima poslovanja sa BiH. Tešanj je odabran kao lokacija cijeneći ekonomski potencijal lokalne zajednice i dobre poslovne odnose koje imamo sa TRA Agencijom za razvoj općine Tešanj.”

U organizaciji Predstavništva austrijske privrede u BiH i TRA Agencije za razvoj općine Tešanj u Tešnju se održava Privredna misija na kojoj je učešće uzelo 8 firmi iz Austrije i 46 firmi iz Bosne i Hercegovine. Na otvaranju Privredne misije Tešanj gostima se u ime općine Tešanj obratio g.Senad Subašić, predsjedavajući Općinskog  Vijeća Tešanj, dok su događaj otvorili g.Sigmund Nemeti, šef Predstavništva autrijske privrede u BiH i prof.dr.Ismar Alagić, direktor TRA Agencije za razvoj općine Tešanj. Događaj se održava u poslovnom kompleksu UKUS uz učešće domaćih firmi iz Tešnja i drugih dijelova BiH (Odžak, Žepče, Teslić i dr.). U svom obraćanju g.Nemeti je izjavio: „ U okviru privredne misije učešće je uzelo  8 firmi iz Austrije koji djeluju u različitim oblastima djelatnosti koje posjeduju veliki potencijal za unapređenje obima poslovanja sa BiH. Tešanj je odabran kao lokacija cijeneći ekonomski potencijal lokalne zajednice i dobre poslovne odnose koje imamo sa TRA Agencijom za razvoj općine  Tešanj."

 

Direktor TRA Agencije za razvoj općine Tešanj prof.dr.Ismar Alagić  u svom obraćanju tokom otvaranja Privredne misije je istaknuo:" Put do današnjeg dana i večerašnjeg događaja trajao je nekih godinu dana i vodio je preko moje komunikacije sa g.Nemetijem i njegovim saradnicima kojima sam uporno ukazivao na potrebu organizovanja poslovne misije u Tešnju. Prošle godine tokom našeg susreta u Tešnju i pripremnih aktivnosti na organizaciji poslovne misije u BEAR području rekao sam da smo prije nekih 100 godina bili dio iste Carevine. U doba te Carevine su izgrađene brojne veleljepne građevine širom BiH, pa i Tešnju zgrada općine Tešanj. Kako to biva na ovim prostorima Carevine budu i prođu, a građevine ostanu da prkose zubu vremena. Nekima su ostale samo građevine kao uspomena na bivšu Carevinu, a na ovim prostorima je osim građevima, ostao i odnos do posla koji je isti u Tešnju, kao i u Austriji.

Poslovna etika i profesionalni kodeks ponašanja postali su nosivi stub tešanjskog privrednog razvoja.

Austrijsko tržište predstavlja šestu najznačajniju destinaciju BH izvoza u iznosu 743,060 mil KM (8,27% u ukupnom izvozu) i zabilježenim smanjenjem od 1,69% u 2015. godini. U tom periodu ukupan izvoz BH privrede je porastao za 3,52%. Kada je riječ o uvozu u BiH, Austrija predstavlja deveto po veličini tržište u visini 560,92 mil. KM (3,54% od ukupnog uvoza) i povećanjem od 5,42% u 2015. godini.

Tešanjska privreda je u prvih 6 mjeseci 2016. godine, na tržište Austrije izvezla roba u vrijednosti 1.996.023 KM,  dok je u istom periodu uvezla sa istog tržišta robe u vrijednosti 4.335.789 KM.

Iz gore navedenih podataka vidljiv je veliki prostor za unapređenje međusobne trgovačke razmjene. Posebno ako imamo u vidu činjenicu da svi Vaši prijatelji nisu i Vaši poslovni partneri, alI zato dugogodišnji poslovni partneri su vremenom skoro pa svi postali Vaši prijatelji. Stoga mom dragom prijatelju g.Nemetiju i privrednicima iz Austrije i drugih dijelova BiH želim da se ugodno osjećaju u Tešnju i da Vam poslovna misija Tešanj protekne u ozračju korisnih poslovnih kontakata i sklapanja novih poslovnih aranžmana".

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608