U petak, 24.02.2017. godine, svečano su dodijeljeni certifikati polaznicima obuke za šivača.

Dodjeli su nazočili, polaznici obuke, izvođači obuke – Udruženje dizajnera tekstila, kože i obuće „TEX“ iz Sarajeva – profesor Samir Pačavar i predsjednica Udruženja Sabina Bosno,  predstavnici JU Službe za zapošljavanje ZDK Sehadet Hadžić – Šef sektora za zapošljavanje i Verica Matijević, šefica Biroa rada Žepče. Svečanosti je također nazočio predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, pomoćnik Načelnika za gospodarstvo i financije, Namik Malićbegović,   direktor TRA – Agencije za razvoj Općine Tešanj Ismar Alagić, direktor i vlasnik „Bositex“ d.o.o Žepče Ferid Ajan.

Obuka je provedena u periodu od 19.12.2016. do 27.01.2017. kroz projekt COBEAR koji zajednički implementiraju: TRA – Agencija za razvoj Općine Tešanj, Odsjek za razvoj Opštine Teslić, Razvojna agencija Žepče, Udruženje privrednika Biznis-Centar Jelah Tešanj. Cilj obuke je povećanje nivoa znanja i kompetencija zaposlenih u tekstilnom sektoru ali i nezaposlenih na području općina Tešanj, Teslić i Žepče.

Obuka je organizirana u Žepču, a uspješno je završilo 12 kandidatkinja koje su, pored teoretskog dijela, imale priliku upoznati se sa osnovama rada na softveru za izradu šablona i krojnih slika, osnovama konstrukcije i krojenja te praktičnim radom na izradi gotovog proizvoda. Nakon provedene obuke, polaznici su stekli napredna znanja koja mogu primijeniti na radnom mjestu.

Na svečanosti je istaknuta važnost neformalnog obrazovanja u cilju smanjenja nezaposlenosti i poticanja zapošljavanja kao i usklađivanje obrazovnih programa sa potrebama lokalne privrede.

Polaznici su dobili Uvjerenje o dopunskom obrazovanju kao potvrdu novostečenih znanja i vještina a direktorica RAŽ-a Branka Janko istakla je da će su u narednom periodu više raditi na organizaciji ovakvih i sličnih obuka u cilju smanjenja nezaposlenosti te povećanja kompetencija nezaposlenih kako bi bili konkurentni na tržištu rada.

    

   

    

Izvor: preuzeto od http://www.razepce.com)

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608