Pojedinačna vrijednost plastenika se cijeni na deset do jedanaest hiljada maraka, a implementacija projekta će trajati od 2016. do 2018. godine

Tešanjska razvojna agencija u saradnji sa Češkom razvojnom agencijom provodi projekt Povećanje prihoda ugroženih grupa kroz porodičnu poljoprivredu na području općine Tešanj.Opći cilj ovog projekta odnosi se na unapređenje životnog standarda porodica na području općine Tešanj, kao i unapređenje udjela lokalnih poljoprivrednih proizvoda (voća i povrća) na tržištu. Vrijednost projekta je 939.798,40 KM, a uključuje dodjelu 50 plastenika površine 300 kvadratnih metara sa kompletnom opremom i svim sadnim materijalima i potrebnim sredstvima. Pojedinačna vrijednost plastenika se cijeni na deset do jedanaest hiljada maraka. Implementacija projekta će trajati od 2016. do 2018. godine, a Agencija će nastaviti samostalno implementaciju i tokom 2019.godine.

 

U cilju upoznavanja sa tokom implementacije, ostvarenim rezultatima i korisnicima, Općinu Tešanj i Agenciju za razvoj posjetitila je delegacija Češke ambasade, a tokom posjete jej Ismaru Alagiću, direktoru TRA, svečano dodijeljen certifikat za korištenje 50 plastenika sa pratećom opremom, nakon čega su obišli teren i posjetili primjere najboljih praksi projekta na prostoru općine Tešanj. Na imanju poljoprivrednog proizvođača Adema Ahmića u Jelahu zvanično je presijecanjem vrpce na plasteniku okončana prva faza ove saradnje.

 

Preuzeto sa www.oslobodjenje.ba /Miralem Begić

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608