Edukaciju su proveli vrsni stručnjaci iz oblasti agronomije, češki profesori prof.dr. Robert Pokluda, Dekan Fakulteta za proizvodnju voća i povrća sa Mendelovog Univerziteta u Brnu uz učešće kolega prof.dr. Tomaš Kopta.

U sklopu projekta koji realizuje Agencija za razvoj općine Tešanj, a uz podršku Češke razvojne agencije, u periodu od 02.10.2017. do 04.10.2017. održane su cjelodnevne obuke za lokalne stručnjake iz oblasti agronomije. Edukaciju su proveli vrsni stručnjaci iz oblasti agronomije, češki profesori prof.dr. Robert Pokluda, Dekan Fakulteta za proizvodnju voća i povrća sa Mendelovog Univerziteta u Brnu uz učešće kolega prof.dr. Tomaš Kopta.

Cilj ove edukacije je bio da domaći stručnjaci razmjenu iskustva i upoznaju se sa funkcionisanjem i razvojom poljoprivredne proizvodnje u okviru evropske zajednice. Prema riječima učesnika, edukacija je bila zanimljiva, a prije svega korisna i poučna.

Nakon završene edukacije, češki predstavnici su zajedno sa predstavnicima TRA Agencije posjetili korisnike projekta koji su tokom plasteničkog uzgoja povrća uslijed različitih okolnosti. Korisnici su u razgovoru sa stručnjacima dobili značajne preporuke za rješenje nastalih problema, koje će im svakako pomoći da prevaziđu poteškoće i unaprijede svoju proizvodnju. Korisnici su takođe dobili preporuke kako da organnizuju ekonomski isplativiju poljoprivrednu proizvodnju.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608