Privrednici i edukatori se nadaju da će obrazovni sistem konačno biti usklađen s potrebama privrede čime bi se oslobdili resursi i ostavili više prostora firmama da, umjesto edukaciji kadrova, više pažnje posvete konkurentosti i produktivnosti.

Da obrazovni sistem u našoj zemlji, uprkos brojnim upozorenjima, i dalje proizvodi kadrove koji su nepotrebni ili su nedovoljno obučeni i prilagođeni potrebama privrede, uvjerili smo se ovih dana u Usori. Uz podršku inozemnih donatora izvozno orijentirane firme, u saradnji sa Razvojnom agencijom iz Tešnja, organiziraju obuku iz deficitarnih zanimanja kompatibilnih sa onima u zemljama EU.

Zbog nedovoljne, uglavnom samo praktične obuke, svršeni srednjoškolci sa zanimanjem zavarivača nisu kadri odgovoriti potrebama sve zahtijevnijih poslodavaca. S druge strane zanimanja, poput montera čeličnih konstrukcija u našem obrazovnom sistemu uopće ne postoji. Mehmed Bejtić se, uz kolege koji se obučavaju u CO2 i elektrolučnom zavarivanju,  poslije završene gimnazije, kako bi došao do zaposlenja,  prijavio za obuku montera visokoregalnih konstrukcija.

„Ovo je prvi put da sam zaposlen i trenutno se pripremam za teren izvan Bosne i Hercegovine“, kaže  polaznik obuke u GMC Mehmed Bejtić.

„Prošao sam obuku zavarivača CO2 teoretsku i sada očekujem da bude bolje“, ističe polaznik obuke u GMC Sead Selmanović.

„Izrađeni su programi obuke koji su usaglašeni sa svim međuanrodnim standardima. Mi u narednom periodu planiramo izraditi i priručnike za svaku vrstu obuke koju provodimo. Na taj način bi zaokružili čitav jedan paket obuke“, tvrdi direktor Razvojne agencije Tešanj Ismar Alagić.

Kako bi došli do odgovarajućeg profila zanimanja poduzetnici su često prinuđeni, uz ulaganje novca i resursa, dio proizvodnog sistema pretvoriti u prostor za edukaciju, što umnogome otežava poslovanje.

„Oni automatski započinju u procesu proizvodnje. Kroz taj proces proizvodnji oni stiču dodatna iskustva“, kaže edukator Eldar Matoruga.

Obrazovni sistem bi, konačno morao postati servis privredi, a ne svrha samome sebi. Pojedina, na tržištu rada, tražena zanimanja poput montera čeličnih konstrukcija u našem obrazovnom sistemu uopće ne postoje.

„Pogotovo kada su u pitanju montažeri koje šaljemo u inostranstvo gdje treba da ispoštuju velike mjere sigurnosti i velike zahtjeve klijenata“, poručio je suvlasnik firme za izradu i montažu čeličnih konstrukcija GMC iz Usore Velid Muharemović.

„Ne sad neki standardizirani,  šablonizirani način obrazovanja, nego da se taj obrazovni sistem organizira prema potrebama tržišta lokalnog i inostranog“, dodao je edukator Irhad Halep.

Privrednici i edukatori se nadaju da će obrazovni sistem konačno biti usklađen s potrebama privrede čime bi se oslobdili resursi i ostavili više prostora firmama da, umjesto edukaciji kadrova, više pažnje posvete konkurentosti i produktivnosti.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608