Ovom prilikom su polaznicima obuka za CNC operatere, SolidWorks i Solid CAM uručeni certifikati za uspješno savladanu obuku.

U ponedjeljak,  27. decembra 2021. godine, Agencija za razvoj općine Tešanj kao vodeći partner FAB-LAB projekta održala je press konferenciju u kojoj su predstavljeni rezultati dosadašnjih aktivnosti i dodjeljena certifikati polaznicima obuka.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici partnera na projektu, predavači i polaznici obuka. 

Nakon uvodne riječi, projekt menadžer prof.dr. Ismar Alagić je upoznao prisutne sa ostvarenim rezultatima u implementacijskom periodu od 18 mjeseci, te značaju ovog projekta za lokalnu privredu i Agenciju za razvoj općine Tešanj. Nakon toga riječ je predata, projektnoj koordinatorici ispred firme GMC doo , gđi. Amini Hasanbašić koja je naglasila da je projekat značajno podigao tehničke kapacitete firme GMC doo za organizaciju obuka i usaršavanje radne snage u onim oblastima koje formalno obrazovanje trenutno ne pokriva. To se posebno odnosi na kreiranje svih preduslova za organizaciju obuke za montažere čeličnih konstrukcija, gdje formalno obrazovanje nije prepoznalo potrebu za ovim obrazovnim profilom. Učesnicima se obratila Lejla Salkić ispred firme IT solutions koja je bila angažovana kao eksterni konsultant na obuci za CNC programere uz upotrebu CNC simulatora, te je istakla da postoji velika zainteresovanost i motivacija i zaposlenih i nezaposlenih osoba za ovom vrstom obuke.

Poseban naglasak konferencije je na predstavljanje aditivnih tehnologija (3D printera, 3D skenera, Voltera uređaja za graviranje, CNC simulatora) i njihovoj upotrebi u optimizaciji proizvodnje, a koju su predstavili predstavnici firme 3D Republika, Svetozar Koloser i Mladen Dedić. Važno je napomenuti da značajan dio navedene opreme je nabavljen kroz FAB-LAB projekat čime se doprinijelo podizanju kapaciteta FAB-LAB trening centra za provođenje različitih obuka upotrebom savremenih tehnologija

Ovom prilikom su polaznicima obuka za CNC operatere, SolidWorks i Solid CAM uručeni certifikati za uspješno savladanu obuku. 

FAB-LAB Ekonomija zasnovana na inovacijama je dio EU4Business projekta koji potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. Projekat vrijedan 16,1 miliona eura zajednički provode GIZ, ILO i UNDP od aprila 2018. do marta 2022. godine, a finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliona eura. EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava SR Njemačka. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba 

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608