Općine Tešanj uz podršku TRA Agencija za razvoj općine Tešanj organizovala je sedmi po redu Sajam srednjih škola i fakulteta, kako bi mladim ljudima (maturantima osnovnih i srednjih škola) omogućila lakši izbor srednje škole i fakulteta.

Općine Tešanj uz podršku TRA  Agencija za razvoj općine Tešanj organizovala je sedmi po redu Sajam srednjih škola i fakulteta, kako bi mladim ljudima (maturantima osnovnih i srednjih škola) omogućila lakši izbor srednje škole i fakulteta. Na Sajmu su uzeli učešće fakulteti iz cijele Bosne i Hercegovine, srednje škole, institucije i ustanove koje se bave obrazovanjem, kao i blizu 1000 učenika osnovnih i srednjih škola, te roditelji i građani grada Tešnja.

Sajam srednjih škola i fakulteta je održan u petak, 06.05.2022. godine u sportskoj dvorani JU Sportsko-rekreacionog centra Tešanj od 9:00 do 12.30 sati. 

S ciljem da se učenicima završnih godine srednjih i osnovnih škola da pomogne pri izboru visoke škole ili fakulteta na sajmu je učešće uzelo više od 30 srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova iz cijele Bosne i Hercegovine. Brojne srednjoškolce, đake završnih razreda iz srednjih škola iz čitave regije najviše je zanimalo koliko traju studije, da li su ispiti teški, šta mogu da rade kada završe tu visoku školu ili fakultet, koliko iznose školarine, koliko se studenata upisuje naredne godine.

U okviru sajamskih aktivnosti održana je i prezentacija na temu „Internacionalizacija stručnog/strukovnog obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana“, te panel diskusija „Obrazovni sistem, tržište rada, izazov za mlade u BIH“ u kojoj su učešće uzeli predstavnici javnog i privatnog sektora. Cilj panel diskusije je, kroz razgovor sa mladima, predstaviti šta to trenutno nudi tržište rada kako na lokalnom tako na nivou BiH, te dati odgovor na pitanje kako unaprijediti saradnju obrazovnog sektora i privrede.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608