Dana 21.09.2022. godine, u prostorijama Općine Tešanj, potpisan je sporazum o saradnji na projektu “TECH LAB” između načelnika Općine Tešanj, gospodina Suada Huskića i direktora TRA Agencije za razvoj općine Tešanj, gospodina Edina Ibrahimovića. 

Predmet sporazuma o saradnji na projektu “TECH LAB” je uspostava saradnje između implementatora projekta, TRA Agencije za razvoj općine Tešanj i partnera (Općina Tešanj, JU Mješovita srednja škola Tešanj, JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, Pobjeda dd Tešanj, Koala Paintings doo Tešanj, Hurem Wood Dream doo Tešanj, Saračević doo Tešanj, Junior eko termik doo Tešanj, Process doo Tešanj, Prevent Fad doo Jelah, ES Sthal doo Tešanj, DMT Koala doo Tešanj) u vezi realizacije aktivnosti na projektu TECH LAB, kao i u vezi zajedničkog djelovanja sa ciljem poboljšanja uslova na tržištu radne snage i smanjenja broja nezaposlenih na području općine Tešanj i regije.

Projekat “TECH LAB” finansiran je u okviru “Podrške EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje” Faza II (LEP II). Krajnji korisnici projekta su nezaposlene osobe, osobe sa srednjom i visokom stručnom spremom. Ukupno trajanje projekta je 21 mjesec. Opći cilj (uticaj) projekta je doprinjeti razvoju poduzetništva i integracije nezaposlenih osoba na tržište rada na području BiH. Specifični cilj (ishod) je povećan broj zaposlenih i samozaposlenih mladih i žena na području općine Tešanj. Očekivani rezultati projekta su: kreirani mehanizmi podrške za pokretanje vlastitog biznisa, povećanje mogućnosti za stručno usavršavanje i obuku, uspostavljen inovativni sistem komunikacije i informisanja na lokalnom tržištu rada. Ukupna vrijednost projekta iznosi: 391.735,00 KM, od čega su grant sredstva: 306.362,00 KM. 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tešanj je jedno od 20 partnerstava
za zapošljavanje koje se provodi u okviru projekta „Podrška Evropske unije
lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II), kojeg Evropska
unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada
(MOR). 

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608