Dana 14.12.2022. godine, u sali općinskog vijeća Općine Tešanj, potpisani su ugovori između TRA d.o.o. Agencije za razvoj općine Tešanj, koju zastupa gospodin Edin Ibrahimović, sa korisnicima o zajedničkoj realizaciji projekta “Pametna poljoprivreda – Zelena e – poljoprivreda”. 

Donator financijskih sredstava je Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, u iznosu od 20.000,00 KM, a implementator navedenog projekta je TRA d.o.o. Agencija za razvoj općine Tešanj, koja je sufinancirala projekat sa dodatnih 8.000,00 KM. Sufinanciranje od strane korisnika projekta iznosilo je 1.000,00 KM po korisniku.

Glavni cilj ovog projekta je povećanje prinosa poljoprivrednih kultura, povećanje udjela i klase proizvoda, smanjenje upotrebe hemijskih sredstava, produženje vegetacijskog ciklusa proizvodnje, ublažavanje uticaja klimatskih promjena, te sticanje novih IZ znanja u plasteničkoj proizvodnji.

U saradnji sa donatorom, TRA d.o.o. Agencija za razvoj općine Tešanj, korisniku projekta će dodijeliti: uređaj za mjerenje temperature zemljišta i zraka i vlažnosti vazduha, uređaj za mjerenje vlažnosti tla, pH metar, uređaj za mjerenje temperature vode, ventilatori za hlađenje, konvektori na struju za grijanje, dodatna folija za očuvanje energije. 

Procijenjena vrijednost navedene opreme iznosi: 4.035,64 KM. 

TRA d.o.o. Agencija za razvoj općine Tešanj se ovim ugovorom obavezuje da će korisniku projekta obezbijediti i organizovati studijsku posjetu dobrim praksama u regionu, do okončanja predmetnog projekta, da će korisniku projekta obezbijedit svu stručnu i savjetodavnu pomoć i obezbijediti stručno lice, koje će korisniku projekta objasniti praktičnu primjenu navedenih uređaja i da će korisniku isporučiti uređaje na adresu. 

Plastenici će biti automatizovani i postaviti će se solarni paneli koji će dati potrebnu energiju za rad uređaja u plastenicima. 

Korisnici projekta su izjavili kako im je ovaj vid pomoći dobrodošao i kako će, njima kao poljoprivrednim proizvođačima, dodatno olakšati sam posao poljoprivredne – plasteničke proizvodnje, te kako će na tržištu od sada biti dosta konkurentniji. 

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608