Studijska posjeta Saveznoj Republici Njemačkoj koja se održala od 22. do 26. aprila 2024. godine, u okviru projekta PRODIGI obogatila je Agenciju za razvoj općine Tešanj, Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Nacionalni centar za razvoj inovacija i poduzetničkog učenja Skopje, koji su partneri na ovom projektu. PRODIGI dio je šireg projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini / EU4DigitalSME”, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira GIZ.

Uz prisustvo predstavnika kompanija korisnica projekta, kao što su Adnan Lihić iz Interprocess d.o.o., Sanela Beširević iz J-E-T d.o.o. i Smail Korajlić iz NewCold (GMC) d.o.o., posjećen je sajam industrijske tehnologije – Hannover Messe 2024. Ovaj godišnji događaj okuplja vodeće svjetske kompanije, stručnjake i inovatore iz različitih sektora industrije kako bi predstavili najnovije tehnološke inovacije i trendove. Učesnici su imali priliku istražiti širok spektar industrijskih tehnologija, uključujući automatizaciju, robotiku, energetiku, digitalizaciju proizvodnje i mnoge druge oblasti. Sajam je bio prilika za upoznavanje s najnovijim proizvodima i rješenjima, kao i za razmjenu iskustva i ideja sa stručnjacima iz cijelog svijeta.
Osim posjete sajmu, učesnici su imali priliku istražiti i kulturno blago Njemačke, uključujući posjetu BMW Muzeju. Dodatno, doživjeli su nezaboravno iskustvo u Autostadtu Wolfsburg. Ovaj impresivan kompleks ne samo da predstavlja muzej automobila, već slavi svijet automobila i mobilnosti na inovativan način. Jedna od fascinantnih atrakcija je interaktivna instalacija koja posjetiteljima omogućava da upravljaju robotskim rukama u procesu proizvodnje automobila, pružajući im jedinstveni uvid u ovaj tehnološki proces. Ova iskustva dodatno su obogatila posjetu i ostavila neizbrisiv dojam na sve učesnike.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608