U jednom bh. gradu da djeluje i uspješno posluje 2.500 privrednih subjekata danas zvuči nevjerovatno, međutim Tešanj je najbolji primjer uspješne poslovne sredine. Ovdje možete pronaći sve od metala, tekstila, namještaja do dobre hrane ili kao što se u narodu kaže “od igle do lokomotive”. Firme su većinom izvozno orijentisane i proizvode za svjetski  poznate kompanije kao što su Mann+ Hummel, Mercedes, Volkswagen, Alpina, Pierre Cardin.

Kako bi Tešanj približili budućim investitorima, a i svim čitaocima i korisnicima našeg portala eKapija.ba je provela dan sa tešanjskim privrednicima. Prva adresa bila je Agencija za razvoj Općine Tešanj- TRA za čiji funkcionalan rad je zadužen Ismar Alagić, direktor Agencije i veliki entuzijasta koji živi i radi za bolji Tešanj kao i ostali zaposlenici TRA.

U razgovoru saznajemo kako je TRA radi na koncipiranju ekonomskog rasta općine Tešanj kao najmanjeg zajedničkog imenitelja slijedeća četiri faktora: kadrovi, kapital, tehnologija i prirodni resursi.

“Dođite u Tešanj, budite i Vi uspješni”

Njihova vizija i ciljevi temelje se na jasnom stavu ili rečenici: “Općina Tešanj sredina poslovne izvrsnosti u kojoj je ugodno biti građanin, zadovoljstvo biti radnik i poželjno biti investitor” ili  jednostavnije: “Dođite u Tešanj, budite i Vi uspješni”.

Priču nastavljamo dalje posjetom industrijskim zonama gdje je smješteno više uspješnih privrednih subjekata, među kojima je i Mann Hummel koja se nalazi u PZ “Bukva”.

U razgovoru sa rukovodstvom firme saznajemo da je ovo prva uspješna bh. privatizacija. Na dan privatizacije u kompaniji je radilo oko 400 radnika, sada se taj broj dosegao cifru od 521 sa stalnom tendencijom rasta.

Ono što je specifično za ovu kompaniju koja se bavi proizvodnjom filtera za autoindustriju  jeste da je uspjela zadržati svoj brend “Unico filter”. Također, Mann+Hummel je prva na ljestvici kompanija u regiji koji ulažu u edukaciju zaposlenika.

Osim Mann+Hummel u PZ “Bukva” nalazi se još uspješnih privrednika, među kojima je i “Socksmaker” poznati svjetski proizvođač čarapa i koji već neko vrijeme radi na izgradnji pogona u ovoj poslovnoj zoni.

Još jedna od uspješnih kompanija u ovoj poslovnoj zoni jei “Nord Ent” koja se bavi proizvodnjom namještaja koja izvozi u Ameriku, Japan, Rusiju, Dubai…

Tešanjska voda najbolja na svijetu

Obilaskom ove poslovne zone posjetu nastavljamo dalje. U Tešnju se nalazi i AS Group vodeća kompanija u BiH u proizvodnji vafla, slatkiša i krekera. Tešanj je poznat i po mineralnim vodama. Od šest brendova mineralnih voda koje se flaširaju u Tešnju, 3 brenda su dobila naslov “Najbolja mineralna  voda na svijet”, na međunarodnom takmičenju Berkeley Springs International Mineral Water Tasting and Competition koje se održava u SAD-u.

Među kompanijama koje ostvaruju dobre rezultate je i “Medena Commerce” koja se bavi mašinskom obradom metala, odnosno proizvodnjom, prometom i uslugama.

Selma Bradarić, rukovodilac prodaje i finansija kaže kako se radi o domaćoj kompaniji koja je 100 % izvozno orijentisana.

“Imamo 55 zaposlenih, a od 2008. godine ostvarujemo značajan rast. Najviše sarađuje sa njemačkim kompanijama”, istakla je Bradarić.

Dalja adresa je “Es-Sthal” iz Jelaha koja se bavi proizvodnjom inox ograda, kapija, radijatora, šankova, stolova, stolica…

Sabahudin Mehmedović, direktor kompanije kaže kako najviše u zadnje vrijeme rade na enterijeru i eksterijeru od bazena do ograda.

“Radimo prevenstveno na bh. tržištu”, kaže Mehmedović.

U ovome gradu nalazi se 17 stranih kompanija koje zapošljavaju 25 % ukupne aktivne radne snage i imaju udio oko 60 % od ukupnog izvoza općine Tešanj. Osim spomenutih strateških sektora u Tešnju postoji potencijal za nova ulaganja u sektore poljoprivrede, recikliranja i proizvodnje električne i toplotne energije.

Međutim, priču nećemo završiti, a da nepomenemo jednu od uspješnih tešanjskih kompanija porodice Jabandžić u čijem je vlasništvu kompanija Madi d.o.o. koja se danas nalazi u vrhu po proizvodnji pilećeg mesa i proizvoda od pilećeg mesa.

Kada bi nastavili pisati o tešanjskim privrednicima ne bi bilo kraja, jer ovdje se svakog dana radi i gradi uvijek nešto novo, a to sve zahvaljujući Općini Tešanj koja u svakom smislu predstavlja funkcionalan servis za investitore. Stoga smo sigurni da ćemo našu narednu posjetu ovome gradu vrlo brzo ponoviti.

Piše: Elvira Kokor

Izvor: eKapija.BA

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608