U ponedeljak, 08.06. 2015. sa početkom u 16:00 sati, u sali osnovne škole „Huso Hodžić“ u Tešnju, građani i građanke Tešnja, imali su priliku poslušati lične priče i poruke bivših zatočenika ratnih logora.

Navedena aktivnost se realizuje u okviru četverodišnjeg projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji ima cilj izgraditi pomirenje i povjerenje među građanima svih etničkih grupa u BiH, što se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

 

Ne želim da mrzim druge ni zbog sebe ni zbog svog mira – jedna je od poruka javnih govorenja pod nazivom Moja priča – Izaberimo mir zajedno.

 

Moja priča: Izaberimo mir zajedno je aktivnost koja se predstavlja širom Bosne i Hercegovine i upućena je različitoj publici, sa napomenom da je prvo predstavljanje održano u Tešnju.

 

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj zadužena je svojevrsni tehnički sekretarijat projekta na području općine Tešanj. Prema riječima Doc.dr.Ismar Alagić, direktora TRA Agencije i člana radne grupe projekta PRO-Budućnost "Tešanj je primjer sredine u kojoj duh tolerancije i suživota nije bio narušen niti u najtežim vremenima, tako da sa ponosom možemo ukazati na pozitivne primjere koje prenosimo na mlađe generacije".

 

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608