U Tešnju se danas i sutra održava Poslovni forum na kome učestvuju privrednici i predstavnici komunalnih preduzeća sa područja općina Tešanj i Šoštanj (R.Slovenija).
Cilj Foruma je razmjena iskustava dvije općine i upoznavanje privrednika radi uspostave eventualne saradnje u budućnosti.

U Tešnju je 03. i 04. februara održan Poslovni forum na kome su učestvovali privrednici i predstavnici komunalnih preduzeća sa područja općina Tešanj i Šoštanj (R.Slovenija).

Cilj Foruma je razmjena iskustava dvije općine i upoznavanje privrednika radi uspostave eventualne saradnje u budućnosti.

Nakon uvodnih obraćanja načelnika općine Tešanj Suada Huskića i općine Šoštanj Darka Meniha, prvi dan je nastavljen Prezentacijom mogućnosti osnivanja preduzeća u BiH i Sloveniji (za državljane BiH u Sloveniji i obrnuto), zatim predstavljanje firmi i privrednika, i na kraju rad u grupama. Sutra su planirane posjete firmama na području općine Tešanj.

 

Na današnjem Forumu učestvovali su i predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, direktor Regionalne privredne komore SŠGZ Slovenije Franci Kotnik, Predsjednik Udruženja privrednika Jelah, Tešanj Senad Brka, predstavnik Školskog centra Velenje Darko Lihteneker, te privrednici i predstavnici javnih institucija ove dvije općine.

 

Inače, saradnja dvije općina započeta je posjetom Načelnika općine Šoštanj Darka Meniha u martu prošle godine kada je razgovarano o mogućnostima saradnje dvije općine na projektima iz oblasti obrazovanja, privrede, kulture, a posebno o zajedničkim aplikacijama i realizaciji projekata Evropske unije. Ponovnom posjetom sa saradnicima u junu iste godine, Načelnik općine Šoštanj i Općinski načelnik Suad Huskić dogovorili su potpisivanje Sporazuma o saradnji dvije općine, što je i realizovano 23.07.2015.godine tokom posjete općini Šoštanj.

 

Također, Mješovita srednja škola Tešanj i Školski centar Velenje imaju višegodišnju saradnju na besplatnom školovanju naših najboljih učenika u sticanju novih znanja i vještina na savremenoj opremi i novim tehnologijama kojima u ovom Centru u Velenju raspolažu.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608