U Tešnju svečano ozvaničen početak rada One-stop shop ureda

Danas je u Tešnju svečano ozvaničen početak rada rada One-stop shop ureda, koji podrazumijeva servis pružanja svih usluga vezanih za pokretanje poslovnih aktivnosti na jednom mjestu, prvi ove vrste u Bosni i Hercegovini, i to u općinama Tešanj, Žepče i Teslić. Radi se o COBEAR projektu koji zajednički implemanetiraju općine Tešanj, Teslić i Žepče putem razvojnih agencija i Udruženja privrednika Biznis centar Jelah -Tešanj uz podršku Evropske unije.
One-stop shop ured bi trebao olakšati postojećim i novim investitorima, domaćim i stranim, dobijanje svih potrebnih informacija na jednom mjestu, a koje se odnose najviše na registracije preduzeća, radnu snagu, lokacije za gradnju, itd.
Projekat finansira EU preko IPA fondova.
“Ovo je nastavak saradnje naše tri općine, započet još 2012. godine. Sada se ta saradnja ostvaruje kroz projekat koji implementiraju TRA-Agencija za Razvoj Tešanj, RAŽ Žepče, Opština Teslić i Udruženje privrednika Općine Tešanj. Kao partner za budućnost mi u Općini Tešanj želimo biti regionalno prepoznatljivi i konkurentni. Uvođenjem one-stop shopova, odnosno jednošalterskog sistema realiziranja svih poslovnih aktivnosti, mi uvodimo moderan pristup pokretanja i razvoja poslovanja. Ovo je već odavno praksa u Evropi, i drago mi je i u tom smislu da pratimo pozitivne trendove”, kazao je tom prilikom Načelnik općine Tešanj Suad Huskić.
Današnjem svečanom činu su prisustvovali, između ostalih predstavnik delegacije EU u BiH Martin Šider, Načelnik općine Žepče Mato Zovko, Načelnik opštine Teslić Milan Miličević, ministri u Vladi Zeničko – dobojskog kantina Himzo Smajić i Zvonimir Anđelić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, potpredsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah – Tešanj, Venan Hadžiselimović, direktorica RAŽ-a Branka Janko, šef odjela za razvoj u Opštini Teslić Dragan Mišić, u svojstvu domaćina direktor TRA Ismar Alagić, te brojne zvanice i gosti.
Saradnja ove tri općine počela je projektom BEAR – područje poslovne izvrsnosti, što je prepoznao i FDI magazin, glasilo Financial Times-a i proglasio ovo područje Evropskom regijom budućnosti za 2014/2015. godinu. Zajednička saradnja tri općine rezultirala je povećanjem broja zaposlenih, prometa firmi i izvoza.
U projekat COBEAR koji je nastavak projekta BEAR, uključene su 33 kompanije sa područja Općine Tešanj u četiri sektora – metaloprerada, tekstilna industrija, prehrambena industrija i drvoprerada. Analiza je pokazala da je izvoz na uzorku ove 33 kompanije povećan za 42,64%, da je promet povećan za 23,66 %, dok je broj novouposlenih povećan za 13,89%.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608