U organizaciji Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), na Jahorini je u periodu od 25-26.4.2016. godine, održana uvodna radionica u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini – ProLocal.

U organizaciji Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), na Jahorini je u periodu od 25-26.4.2016. godine, održana uvodna radionica u okviru ProLocal programa, koji obuhvata i projekat finansiran od strane Evropske Unije, pod nazivom “Oporavak malih i srednjih preduzeća u područjima zahvaćenim poplavama i jačanje njihove konkurentnosti na osnovu partnerstava za lokalni ekonomski razvoj.”.

Radionici su, pored predstavnika TRA Agencije, nazočili predstavnici Odsjeka za razvoj Općine Teslić, te predstavnici Razvojne agencije RAŽ.

Program ima za cilj da doprinese dinamičnijem ekonomskom i socijalnom razvoju u Bosni i Hercegovini jačanjem konkurentnosti MSP-a iz četiri ključna sektora u BiH: drvno-prerađivački, metaloprerađivački, poljoprivredni i turizam, u 20 odabranih općina.

U okviru svog djelovanja Program će podržati uključivanje lokalnih kompanija u međunarodne lance vrijednosti promovirajući u isto vrijeme ostvarivanje ekonomske sinergije kroz poslovna umrežavanja (klastere), zatim podržavat će dijalog između javnog i privatnog sektora, pomoći će odabranim partnerskim općinama da implementiraju kreirane mjere u skladu sa potrebama privatnog sektroa, a također uključuje i dodjelu bespovratnih sredstava za projekte koji su u skladu sa programskim okvirom i ciljevima. Prvi javni poziv za dodjelu ovih sredstava će biti raspisan u trećem tromjesečju 2016.godine.

 

 

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608