Saopćenje povodom neistinitih optužbi na rad TRA d.o.o na društvenim mrežama

Poštovani/e,

ovim putem obraćam se u ime TRA Agencije za razvoj općine Tešanj povodom iznošenja neistinitih optužbi koje na rad naše organizacije iznosi g.Emir Unkić na društvenim mrežama, a čiju reakciju se prenijeli i neki internetski portali.

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj ne bavi se saopćenjima političkih stranaka, ali kao odgovorna organizacija za lokalni ekonomski razvoj općine Tešanj prinuđena je reagovati kada se na njen račun upućuju neistinite optužbe od strane osobe koja obavlja poziciju sekretara u Općinskoj organizaciji Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Jedini prihvatljiv jezik komunikacija je jezik iznošenja argumentovanih činjenica o našem radu. U svom obraćanju g.Unkić navodi da se od strane TRA Agencije izvršila podjela velikih količina pesticida (zaštitnih sredstava) koja nisu upotrijebljena i koja će završiti u rijekama na području općine Tešanj. 
Naime u periodu novembar 2014-august 2016. godine TRA Agencija realizovala projekat "Podizanje nasada malina na području općine Tešanj" kada je tokom 2015. godine podijelila zaštitna sredstva korisnicima projekta koji su ista trebali utrošiti najkasnije do septembra 2016. godine. Nakon toga, u kalendarskoj 2016/17 godini proizvođači malina sa područja općine Tešanj su se prema ličnom izboru zaduživali za nabavku zaštitnih sredstava kod firme Euro-stil. Naime, prema vremenskom planu zaštite sva zaštitna sredstva iz projekta koji je vodila TRA Agencija su iskorištena prema zakonskim i stručnim procedurama i količinama. Ne samo da se vodi računa o zaštiti životne sredine u smislu ispuštanja pesticida u rijeku, nego se u skladu sa međunarodnim standardom Global G.A.P. vodi računa i ostatku ambalaže koja se po pravilu dostavljaju otkupljivaču jagodičastog voća, Euro Stil-u d.o.o. Doboj.
Rok trajanja gore spomenutih zaštitnih sredstava je minimalno do 2018.godine ( zaštitna sredstva nabavljena 2014. godine i prema planu zastite su trebala biti potrosena do septembra 2016.) tako da priča o pesticidima kojima je istekao rok trajanja nema nikakvu osnovu niti utemeljenje.
O cijenama pesticida ne odlučuje TRA Agencija, niti bilo ko drugi sa općine Tešanj nego to isto reguliše tržite i proizvođači koji se bave proizvodnjom i prodajom pesticida. Ono što je Agencija mogla uraditi po ovom pitanju je da je predmetna nabavka provedena u skladu sa svim zakonskim propisima i odrednicama Zakona o Javnim nabavkama prema kojima je odabrana najpovoljnija ponuda.

Navedene tvrdnje gospodina Emira Unkića su najblaže rečeno neistinite, iznešene bez ikakvih argumenata. Posebno želimo ukazati na nedozvoljeno korištenje službenih oznaka TRA Agencije pri iznošenju neistinitih optužbi i kleveta.
Za sve navedene tvrdnje obuhvaćene odgovorom, TRA Agencija ima transparentne i slijedive dokumente kojima potvrđuje iste. U slučaju da se neargumentovane optužbe nastave, TRA Agencija će posegnuti za zaštitom digniteta organizacije uz korištenje zakonom dozvoljenih sredstava.

Tesanj, 23.08.2017

Prof.dr. Ismar Alagic, Direktor
Maid Suljakovic dipl.inz.agr., Agronom -Stručno lice na projektu

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608