Podjela agrotekstila korisnicima projekta “Povećanje prihoda ranjivih društvenih kategorija kroz poljoprivrednu proizvodnju”

Agrotekstil je tkanina sastavljena od tankih polipropilenskih vlakana, koja sadrži veliki broj mikropora. Struktura ovih mikropora je takva da omogućava optimalnu propusnost za vodu, svjetlo i zrak, dok u isto vrijeme zadržava neophodan zrak i spriječava nepotrebno isparavanje vode. Na ovaj način se stvara pogodna mikroklima koja pogoduje bržem rastu i nesmetanom razvoju biljaka. Agrotekstil se može koristiti za prekrivanje biljaka ili zemlje.

Prednosti upotrebe agrotekstila:

  • Zaštita biljaka od niskih ili visokih temperatura

  • Smanjuje dnevno kolebanje temperature

  • Spriječavanje rasta korova

  • Smanjenje upotrebe herbicida

  • Spriječavanje isušivanja zemljišta i stvaranja pokorice

  • Ubrzavanje starta proljetnih kultura

U cilju unaprijeđenja naših poljoprivrednih proizvođača iz projekta plasteničke proizvodnje, Agencija za razvoj općine Tešanj je zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva ZE-DO kantona, na celu sa Himzom Smajicem podržala nabavku agrotekstila za svih 50 korisnika.

Svih 50 proizvođača plasteničke proizvodnje dobilo je 400m2 agrotekstila ( 19gr), odnosno ukupno je podjeljeno 20 000m2 agrotekstila. Na ovaj nacin se korisnicima projekta pruzila prilika da ranije izvrse sadnju, te ranije ostvare prinose, kako bi svoje proizvode mogli plasirati po znatno višim cijenama.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608