Projekat “Promocija tehničke kulture”

Dana 21.03.2019. godine 30 učenika iz Gimnazije, Srednje mješovite i Srednje tehničke škole, su u pratnji profesora i predstavnika TRA Agencije, posjetili Visoku školu računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Tuzli. U okviru ove posjete učenicima je predstavljen rad STEM Akademije i šta ustvari STEM obrazovanje podrazumijeva. 
STEM je skraćenica koja označava prirodne nauke, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Ovaj koncept podrazumijeva da se matematika, hemija, fizika, biologija, informatika i tehnika izučavaju u međusobnoj korelaciji, logično povezani i primjenjivi na stvarni život. Na taj način, razvija se kritičko mišljenje i samostalnost, te jača dugoročna svrha učenja.
Nakon prezentacije za učenike su održane dvije radionice. Učenici u grupama zajedno radili na razvijanju aplikacije za igrice i testirali robote. 
Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA je jedina obrazovna ustanova u Bosni i Hercegovini koja primjenjuje u svom radu STEM, te je razvila STEM akademiju za djecu i mlade uzrasta 6-18 godina usmjerenu na razvoj logičkog razmišljanja, kreativnosti, kolaboracije, komunikacijskih, prezentacijskih i dizajnerskih vještina. Ovom prilikom se zahvaljujemo STEM akademija na saradnji i podršci aktivnostima koje promovišu tehniču kulturu kod mladih.

Posjeta i radionica robotike su dio aktivnosti u sklopu projekta “Promocija tehničke kulture” koji se implementira u okviru Strategije razvoja općine Tešanj za period 2018-2022/27.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608