Sudjelovanje na ovim igrama uzele su ekipe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore sa oko 150 sudionika. Igre su otvorene svečanim defileom koji je upriličen u sportskoj dvorani “Borovo Naselje” Vukovar.

Nakon uspješno održanih Igara bez granica za djecu i odrasle sa poteškoćama u razvoju u Zenici, partneri na projektu ER2=S2 organovali su i druge Igre bez granica u Vukovaru, a domaćin događaja je bila OŠ Josip Matoš. Igre su održane pod simboličnim nazivom ” Sportom do jednakosti u periodu od 20.-22.06.2022 godine.

Sudjelovanje na ovim igrama uzele su ekipe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore sa oko 150 sudionika. Igre su otvorene svečanim defileom koji je upriličen u sportskoj dvorani “Borovo Naselje” Vukovar. Pored partnera na projektu, učešće u takmičenju su uzeli i korisnici Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar. 

Takmičari su imali priliku pokazati svoje vještine u pet discipline i to u trčanju, bacanju vorteksa, poligon prepreka, atletici i plivanju. Cilj ovih igara je podizanje samopouzdanja kod djece i mladih sa poteškoćama u razvoju kroz sport, zagovaranje njihovih prava, njihova potpuna socijalna inkluzija u sve segmente društva bez bilo kakve diskriminacije, uvažavanje raličitosti. Pored takmičarskog dijela, učesnici su imali priliku i da se zabave u Zabavnom kutku kroz karaoke, pikado loptice, rušenje čunjeva, nabacivanje prstenova. Asistenti u održavanju takmičarkog dijela su bili predstavnici udruge kineziologa iz Vukovara.

Kako je sve izgledalo možete pogledati u fotogaleriji i video prilogu.

Projekat pod nazivom Jednakost, poštovanje, prava = Društveno zadovoljstvo (eng. Equality, Respect, Rights = Social Satisfaction, skr. ER2=S2) odobren je na prioritetnoj osi Poboljšanje kvalitete javnih usluga u zdravstvu i socijalnoj skrbi u okviru Drugog poziva za dostavu prijedloga za Interreg IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Projekat je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

Partneri na projektu ER2=S2 su: Agencija za razvoj općine Tešanj TRA (vodeći partner), JU OŠ Josip Matoš iz Vukovara (projektni partner 2), Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju iz Nikšića (projektni partner 3) i JU Centar za djecu sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona (projektni partner 4).

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608