Dana 16.8.2022., u prostorijama firme Interprocess d.o.o. Tešanj, održan je sastanak između direktora TRA Agencije za razvoj općine Tešanj i direktora Interprocess d.o.o. Tešanj koji je jedan od partnera na projektu TECH-LAB

Na sastanku je razgovarano o planiranim aktivnostima na projektu. Izvršena je prezentacija rada 3D skenera i njegovih mogućnosti u dizajniranju i izradi drvnih proizvoda. 

Glavni implementator navedenog projekta je Agencija za razvoj općine Tešanj. Ostali članovi lokalnog partnerstva za zapošljavanje (supodnosnioci) na projektu su: Općina Tešanj, Javna ustanova Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, Mješovita srednja škola Tešanj, Pobjeda dd Tešanj, Saračević doo Tešanj, Hurem wood dream doo Tešanj, Junior eko termik doo Vukovo Jelah, Koala paintings doo Tešanj, Ferreto Group Central Europe doo Usora, Prevent FAD dd Jelah, Process doo Tešanj, Es-sthal doo Jelah, Koala DMT doo Tešanj.

Lokacija planiranih projektnih aktivnosti je Općina Tešanj. Period implementacije projekta je April 2022-Decembar 2023. Vrijednost projekta je 391.753,00 KM. Grant sredstva iznose 306.362,00 km (78,21%), dok sufinansiranje za općinu Tešanj, TRA i MSŠ iznosi 85.373,00 KM (21,79%).

Opći cilj ovog projekta je doprinjeti razvoju preduzetništva i integracije nezaposlenih osoba na tržište rada na području Bosne i Hercegovine, dok je ishod povećan broj zaposlenih i samozaposlenih mladih i žena na području općine Tešanj. 

Opisane aktivnosti projekta TECH-LAB su: potpisivanje Memoranduma o partnerstvu za zapošljavanje i kreiranje Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, adaptacija i nabavka opreme  za TECH-LAB co-working prostor, provođenje obuke za nezaposlena lica iz oblasti preduzetništva i kreiranje mehanizama za podršku za pokretanje i vođenje mikrobiznisa, kreiranje 2 nova certificirana nastavna plana i programa obuke, izrađivanje priručnika za programe obuke, provođenje programa obuka za 60 nezaposlenih lica, unaprjeđivanje i promocija online platforme za zapošljavanje, organizacija B2B susreta i obezbjeđenje učešća na privrednom sajmu i promocija 7 start-up biznisa, te organizacija studijske posjete za članove LPZ-a (Lokalna partnerstva za zapošljavanje) primjerima dobre prakse. 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tešanj je jedno od 20 partnerstava
za zapošljavanje koje se provodi u okviru projekta „Podrška Evropske unije
lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II), kojeg Evropska
unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada
(MOR). 

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608