Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tešanj poziva sve zainteresirane nezaposlene mlade osobe koje žele pokrenuti vlastiti biznis da se prijave za učešće u programu podrške zapošljavanju, koji se provodi u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR).

Predmet Javnog poziva je podrška zainteresovanim licima sa područja općine Tešanj da pokrenu vlastiti biznis.

 Podrška uključuje:

 a) Podrška pri kreiranju poslovne ideje

Za učesnike će biti organizovan ciklus obuka „Pokreni svoj posao“ po metodologiji Međunarodne organizacije rada (MOR). Obuka uključuje teoretski i praktični dio, a učesnici obuke će dobiti potreban nastavni materijal. Tokom obuke, svaki učesnik će za svoju ideju kreirati biznis plan.

 b) Podrška biznisu

Nakon završene obuke, stručna komisija će izvršiti procjenu najmanje 2 najbolje biznis ideja/biznis planova za pokretanje biznisa koji će dobiti podršku kroz:

•             Grant sredstva do 6.845,00 KM,

•             Savjetodavna i stručna podrška.

 c) Podrška pri vođenju biznisa

Podržani biznisi će nakon registracije dobiti mentorsku podršku iz specifičnih oblasti potrebnih za održavanje uspješnog biznisa (marketing, upravljanje ljudskim resursima, nabavke, formiranje cijena i sl.).

Pravo na učešće u programu podrške razvoja poslovnih ideja imaju državljani BiH, nezaposlene punoljetne osobe prijavljene na evidenciju službi za zapošljavanje koje imaju poslovnu ideju i žele pokrenuti vlastiti posao na teritoriji općine Tešanj uz finansijsku i savjetodavnu podršku Agencije za razvoj općine Tešanj. Djelatnost poslovne ideje nije ograničena na IT sektor, ali će prednost imati djelatnosti čije se glavne aktivnosti odvijaju koristeći IT tehnologiju.

Prednost prilikom prijavljivanja će imati pripadnici navedenih kategorija:

•               Žene (nezaposlene)

•               Mladi do 30 godina

•               Osobe sa invaliditetom

U cilju izbjegavanja nelojalne konkurencije, prijedlozi za pokretanje slijedećih vrsta biznisa će biti automatski eliminisani:

•             Trgovine i kafići

•             Lutrije i igre na sreću

Za učešće na obukama kandidati trebaju zadovoljavati slijedeće uslove:

•             Da su nezaposleni i žele pokrenuti vlastiti biznis

•             Imaju motivaciju za pokretanje vlastitog biznisa

•             Da registruju osnovnu djelatnost na području općine Tešanj

Prezentacija javnog poziva i obuka kako napisati poslovni plan će biti održani u Općini Tešanj  6 i 7 . oktobra 2023. godine (termin će biti dodatno potvrđen).

Rok za prijavu je 02.10.2023. godine.

Detaljnije uslove za prijavu mladih nalaze u smjernicama i drugim dokumentima koji su sadržani u ovoj objavi.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608