U općini Tešanj, Udruženje žena “Ruka“ Kalošević u saradnji sa Agencijom za razvoj općine Tešanj, počinje sa implementacijom projekta “Poljoprivreda kao podrška za majke djece sa poteškoćama u razvoju”. Ovaj projekt, zahvaljujući vrijednoj podršci donatora JT INTERNATIONAL AD SENTA i partnerstvu s Fondacijom Infohouse, ima za cilj ekonomsko osnaživanje marginaliziranih žena iz ruralnih područja kroz poljoprivrednu proizvodnju.


Aktivnosti projekta obuhvataju objavu javnog poziva za dodjelu plastenika, selekciju kandidatkinja, nabavku i instalaciju 10 plastenika od 30 m2 te obuku o održivom uzgoju povrća i upravljanju plastenicima. Osim toga, korisnici će dobiti i sadni materijal te će im se pružiti mentorska podrška ženama tokom procesa uzgoja i upravljanja plastenicima.


Do kraja mjeseca bit će objavljen Javni poziv za prijave korisnika na profilima društvenih mreža UŽ Ruka i Agencije za razvoj općine Tešanj s jasno definiranim kriterijima, a u toku su nabavke za plastenike i sadni materijal. Projekat će rezultirati ekonomski nezavisnijim ženama kroz poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima, povećanjem prihoda i unaprjeđenjem životnog standarda za njih i njihove porodice te podizanjem svijesti o održivoj poljoprivredi u lokalnoj zajednici.
Za više informacija pratite napredak projekta putem naših kanala ili se obratite Agenciji za razvoj općine Tešanj i Udruženju žena “Ruka Kalošević”.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608