Dana 05.06.2024. godine u TECHLAB Centru održana je radionica pod nazivom “CAD CAM digital workshop”, koju su organizovali Tešanjska razvojna agencija u saradnji sa CADCAM Solutions. Radionica je privukla mnoge stručnjake iz područja dizajna, inženjeringa i proizvodnje tehnologije.

Glavne teme radionice obuhvatile su različite aspekte digitalnog dizajna i proizvodnje, s fokusom na napredne CAD/CAM tehnologije i softverska rješenja. Učesnici su imali priliku upoznati se s nekim od najnovijih alata i platformi koji olakšavaju procese dizajna, simulacije i proizvodnje.

Jedna od ključnih tema bila je 3DExperience Platforma, koja omogućuje integrisano upravljanje svim fazama procesa razvoja proizvoda, od koncepta do proizvodnje. Također, predstavljena je primjena CATIA V5 u autoindustriji, s naglaskom na njegovu moćnu funkcionalnost i fleksibilnost u dizajniranju složenih komponenti.

SIMULIA, virtualno okruženje za razvoj proizvoda, također je privukao pažnju učesnika, pružajući im mogućnost simuliranja različitih scenarija kako bi optimizirali performanse i kvalitetu svojih proizvoda.

DELMIA ORTEMS, također je bila važna tema radionice, pružajući uvid u planiranje i upravljanje proizvodnim procesima, dok je Lite MES (Manufacturing Execution System) omogućio učesnicima praćenje proizvodnje u stvarnom vremenu radi poboljšanja efikasnosti i optimizacije resursa.

Učesnici su imali priliku aktivno sudjelovati u radionicama, postavljati pitanja i razmjenjivati iskustva s kolegama iz industrije. Ova radionica predstavljala je izvanrednu priliku za sticanje novih znanja i vještina u području digitalnog dizajna i proizvodnje tehnologije, istovremeno promovišući saradnju između različitih sektora i organizacija.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608