Povod sastanka je istraživanje koje kompanija CETEOR Sarajevo provodi za međunarodni Fond “Green for Growth”

U četvrtak 19.10. sa početkom u 09:00 h u zgradi JU Opća Biblioteka Tešanj je, u organizaciji CETEOR d.o.o. Sarajevo, a uz podršku TRA  Agencije održan sastanak sa privrednicima tešanjske regije. 

Povod sastanka je istraživanje koje kompanija CETEOR Sarajevo provodi za međunarodni Fond "Green for Growth" s ciljem procjene neiskorištenih potencijala finansiranja u oblasti energetske efikasnosti (EE) i obnovljivih izvora energije  (OIE) u desest najznačajnijih sektora privrede BiH. Fond "Green for Growth" je osnovan 2009.godine na incijativu Evropske investicione banke (EIB) i njemačke KfW banke, s ciljem promoviranja energetske efikasnosti i reduciranja CO2. U tu svrhu GGF obezbjeđuje dugoročne fondove, prvenstveno kroz osiguravanje namjenskog finansiranja kompanija i domaćinstava putem partnestva s finansijskim institucijama i direktnim finansiranjem. 

Cilj sastanka je bio da se tešanjski privrednici upoznaju sa mogućnostima finansiranja kroz GGF fond, ali da se prije svega adresiraju lične potrebe i projekti, te barijere prilikom finansiranja.

Značajan broj predstavnika tešanjske privrede, kako privatnog tako i javnog sektora je iskazao svoj interes o spomenutoj temi. Privrednici su predstavili svoje potrebe kao i planove u pogledu povećanja energetske efikasnosti te iznijeli zahtjeve za finansiranje koji bili prihvatljivi za njihovo poslovanje.

 

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608