Dvanaest predstavnika iz sedam metaloprerađivačkih firmi uključenih u projekat FAB-LAB prolaze obuku razvoja novih proizvoda kroz klasterski oblik organizovanja. U projekat su uključene firme: Pobjeda, Saračević, FGCE, Procassa-Fisher, Junior eko termik, Festa i Medena Commerce.

Dvanaest predstavnika iz sedam metaloprerađivačkih firmi uključenih u projekat FAB-LAB prolaze obuku razvoja novih proizvoda kroz klasterski oblik organizovanja. U projekat su uključene firme: Pobjeda, Saračević, FGCE, Procassa-Fisher, Junior eko termik, Festa i Medena Commerce. Osim što se radi na razvoju novih proizvoda, polaznici obuke razrađuju procese marketinga, distribucije, logistike, održavanja, tehnologije i svih drugih poslovnih funkcija koje mogu biti predmet kooperacije i poboljšanja konkurentske prednosti prema inostranom tržištu i strateškim kupcima. Potrebno je istaknuti da je procesu obuke prethodila izrada Situacione analize i Akcionih planova koji su uočili slabe tačke u funkcionisanju domaćih firmi počev od razvoja proizvoda, preko automatizacije procesa i upravljanja rizicima, potom nedostatka marketing plana i sistemskog pristupa kupcu, do optimizacije prouzvodnih procesa. Kao mentori na programu obuke rade prof. dr Ismar Alagić, direktor TRA Agencije za razvoj općine Tešanj i mr Samir Mešeć, kao ekspert sa dugogodišnjim iskustvom rada u najvećim svjetskim kompanijama.  Po okončanju obuke bit će upriličeno prezentovanje izrađenih projekata za predstavnike rukovodstva firmi i poslovne zajednice sa područja općine Tešanj kao instrument malih i brzih pobjeda koji bi trebao doprinijeti unaprjeđenju sistemske konkurentnosti, većeg stepena inovativnosti i digitalizacije u domaćim firmama. Ovakvim programima obuke TRA Agencija za razvoj općine Tešanj se pozicionira kao resursni centar metaloprerađivačke industrije Bosne i Hercegovine.

 Ova aktivnost je dio projekta „FAB LAB“ koji  je podržan u okviru EU4Business projekta u Bosni i Hercegovini. 

EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. Projekat vrijedan 16,1 miliona eura zajednički provode GIZ, ILO i UNDP od aprila 2018. do marta 2022. godine, a finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliona eura. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava SR Njemačka. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba   

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608