U konferencijskoj sali TECH LAB centra u Tešnju, 06. oktobra, obilježen je značajan korak u podršci razvoju poduzetništva unutar općine Tešanj. Potpisani su ugovori za finansiranje start-up biznisa u ukupnoj vrijednosti od 13.690,00 KM, u sklopu drugog Javnog poziva za odabir korisnika u programu savjetodavne i finansijske podrške razvoju biznisa, u okviru projekta TECH-LAB.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tešanj, nakon uspješno provedene poduzetničke obuke “Pokreni svoj posao” i prezentacije poslovnih ideja, odabralo je 2 nezaposlene osobe koje će dobiti grant sredstva za realizaciju vlastitih poslovnih ideja unutar općine Tešanj.

Haso Kadušić, sa svojom biznis idejom HAME gradnja i Almir Alibalić, sa biznis idejom Keramičarska radnja „5A“ predstavljaju dva odabrana kandidata čiji poslovni planovi su ocijenjeni kao najbolji. Oni će dobiti financijsku podršku u iznosu od po 6.845,00 KM, uz mentorsku podršku prilikom pokretanja i razvoja svojih biznisa tokom narednih 4 mjeseca.

Podržani preduzetnici su izrazili zahvalnost i zadovoljstvo podrškom koju su dobili, videći je kao ključnu podršku na putu ka vlastitom biznisu. Njihova posvećenost stvaranju novih vrijednosti i prilika u Bosni i Hercegovini predstavlja snažan signal za druge mlade ljude da ostanu i rade na stvaranju novih prilika unutar zemlje.

Ovaj događaj predstavlja značajan korak naprijed u podršci mladim i nezaposlenim pojedincima da ostvare svoje poslovne ideje. Sa prethodnih pet podržanih biznisa, LPZ Tešanj, uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH, podržao je ukupno 7 nezaposlenih osoba u pokretanju vlastitog biznisa.

Projekt TECH LAB ima za cilj unaprijediti lokalni sistem podrške s ciljem smanjenja nezaposlenosti, posebno fokusirajući se na teže zapošljive skupine. Projekt sprovodi Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tešanj, koje čine Agencija za razvoj općine Tešanj TRA doo, Služba za zapošljavanje ZE-DO Kantona, Mješovita srednja škola Tešanj, Općina Tešanj i privredni subjekti s područja općine Tešanj.

Od osnivanja, 2009. godine, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj radi na izgradnji imidža konkurentne lokalne zajednice

74260 Tešanj
+387 32 650 608